Drvene kuće

O drvenim kućama

Drvene kuće su čvrste, stabilne, jako otporne i generalno govoreći mogu trajati jako dugo. Postoje mnoge priče da su ovakve kuće preživjele najveće prirodne nepogode od majke prirode. Ovakve kuće su preživjele i veliki uragan 2005, Katrina i Rita. Ovo ne zvuči iznenađujuće Za razliku od tradicionalnih zidova koji su čvrsti i neelastični, drvo je veoma fleksibilno i od punog materijala, pa su otpornije na prirodne nepogode od obićnih kuća. Zato u Japanu i na zapadu gde su česti potresi ovakav način gradnje nalazi učestalu primjenu . Postoje još uvjek dobro držeće drvene kuće u Europi koje imaju i preko 800 godina.

Priče da su drvene kuće tople i ugodne nije izmišljena. U usporedbi sa hladnim običnim zidovima, drvo je jako toplo na dodir. Trupci također imaju svoju toplotnu masu i od gustog su materijala. Puno drvo je energetski jako efikasno, zadržava temperaturu i ugodan zrak unutar kuće tokom cijele godine. Drvo ima jedinstvenu sposobnost da odvraća konstantnu vlažnost zraka u prostoriji na nivou pd 45-55%, što je optimalna za ljudsko tjelo Kada je veća vlažnost zraka drveni zidovi upijaju suvišnu vlagu, time se postiže idealna prirodna kontrola klime.

Ako je drvena kuća izgrađena od punih i pravilno uklopljenih drvenih elemenata ona će biti energetski jako efikasna. To znači da će se trošiti manje novca na grijanje , odnosno na hlađenje tokom ljeta . Ovakve izgrađene kuće su 20-30 % toplotno efikasnije od tradicionalnih kuća. U toplim drvenim zidovima ne dolazi do kondenzacije i shodno tome ne razvijaju se gljivice i trulež,a oboje se stvara kod hladnih kamenih zidova.

Po izolaciji drvo od 50 mm zamenjuje zid-blok od 200 mm tako da su brvnare jako tople zimi a ljeti hladne.

Pored toga što su energetski jako efikasne, drvo je jako dobar zvučni izolator. Zidovi od drveta su jako gusti i odbijaju vanjske zvukove i daju potpun mir i tišinu. Drvo je jedinstven građevinski materijal jer ima veliku sposobnost da apsorbira toksične i štetne materije a naročito dim od cigarete.

Izgradnja

Materijal koji koristimo je 100% prirodan. Zato se kaže kod ovakvih kuća, zidovi kao da “Dišu” zimi kuće su tople i ugodne a hladnije u ljeto . U ovakvih prostorima nema potrebe za instalacijom klima uređaja, vlažnost u njima je optimalna.

Sama izgradnja drvene kuće traje kraće i jeftinija je od klasične (cigla-beton kuće). Naime nakon završetka obične kuće od cigle potrebno je neko vrijeme da se voda koja je korištena prilikom izgradnje osuši iz zidova, pa za to vreme nije pogodna za stanovanje.

Drvene kuće spadaju u takozvanu suhu gradnju, pa je nakon izgradnje iste moguće odmah stanovati u njima. Zaključak je da drvene kuće bez ikakvog problema možemo graditi zimi i tokom iste zime useliti se u nju, u zdrav i prirodan ambijent, uz znatnu uštedu novca za grijanje i hlađenje prostorija.

Uobičajeno govoreći, drvene kuće su jako zdrave i ugodne , bilo za život u njima ili da služe kao vikendice, one će pružiti obiteljsku toplinu i udobnost u godinama koje dolaze.

Tehnologija

Želja čovjeka da ima kuću koja može izdržati čak i najjaću prirodnu katastrofu, to je razumljivo i opravdano, li mora biti izgrađena od materijala: Kojeg? Naravno, drveta! To smatra tim stručnjak naučno-istraživačkih instituta u svijetu .

Trenutno, drvena kuća nije inferiorna u odnosu na tehnicke karakteristike zgrada izgrađenih od drugih građevinskih materijala, a u nekim važnim aspektima – je superiorna. Jedan od takvih važnih parametara uključuje seizmičku stabilnost.

Seizmička otpornost na drvenim kućama od drveta nadilazi gotovo sve druge strukture objekata. Seizmički drvena kuća može izdržati oscilacije u Zemljinoj kori do 9 stupnjeva . Takva seizmički stabilnost je postignuta kroz poseban dizajn i tehnologiju građenja.

Događaji širom svijeta koji nas upozoravaju da možda ulazimo u eru velikih prirodnih katastrofa. Imajući ovo u vidu, više nego ikada relevantna je izgradnja objekata otpornih na potres Seizmički drvene kuće dostižu elastičnost elemenata strukture. Također, on igra važnu funkciju prilikom izgradnje kuće od drveta. Tokom potresa u drvenoj kući da bude sigurnija nego u kućama izgrađenim od tradicionalnih materijala